pondělí 2. září 2013

Paleo BROWNIES



Ani jsem nevěděla, že nějaká paleo dieta existuje, natož pak paleo dezerty. Jak to tak ale bývá, všechno je jednou poprvé a když ji začal držet člen naší domácnosti, bylo třeba částečně upravit jídelníček nám všem. A protože my rádi sladké, zkusili jsme i pár paleo sladkostí.

Co je to paleo dieta? "Paleolitická dieta je dietní režim, nazývaný také paleo dieta či dieta doby kamenné. Člověk držící tuto dietu zakládá svou stravu na předpokládaném stravování člověka v období paleolitu, což je nejdelší období lidských dějin, které trvalo přibližně 3 milióny let. V tomto období člověk neznal zemědělství, a živil se tedy lovem a sběrem. Zastánci tohoto stravovacího režimu předpokládají, že lidské trávení není ještě evolučně přizpůsobené na produkty zemědělství (obilí a mléčné výrobky).
Lidé dodržující tuto dietu tedy vyřazují nebo omezují ze svého jídelníčku zemědělské produkty jako obilovinyluštěniny,pečivomlékosýry, zpracovávané potraviny atp. Jídelníček se tedy skládá zejména z masarybzeleninyovocehub a vajec."
Podstatné je omezení příjmu sacharidů jako hlavního zdroje energie, kde se nahrazuje příjmem zdravých tuků.

Paleo brownies - suroviny
3 velká vejce
2-3 lžičky medu
100g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70% kakaa)
100g másla/kokosového oleje
hrst lískových oříšků (můžete tam dát cokoliv doma máte, vlašáky, pekany, makadamy, brusinky,...)
špetičku soli
cca 100g mletých mandlí*/mandlové mouky (mleté mandle jsem nikdy nezkoušela, i do makronek vždy používám mandlovou mouku. Dá se koupit na internetu, v cukrářských obchodech nebo v prodejně s bio potravinami. Mají ji například dole v brněnské Vaňkovce vedle pekárny).

Nejdříve si zapneme troubu na 175°C. Pak pekáček vysteleme pečicím papírem, můžete použít trik od Jamie Olivera. Papír se zmuchlá a lehce namočí. Pak je papír vláčný a dobře drží tvar. Na těsto si nejprve rozehřejeme máslo/kokosový olej s čokoládou. Do misky si rozklepneme vejce, přidáme med a pěkně ušleháme.
Cílem je vejce s medem rozšlehat do jednolité napěněné hmoty. Do ní přidáme zchladlou směs čokolády s tukem. Na závěr pak zlehka vmísíme madlovou mouku a nasekané oříšky. Těsto přemístíme do pekáčku a ten zas do trouby. Pečeme zhruba 20 minut. Že je hotovo poznáme podle zvednutých krajů a na dotyk pevného středu. Kdo má výdrž, nechá vystydnout. Chuck Norris nechá brownies odležet do druhého dne :-) Můžete podávat se zakysanou smetanou a ovocem, zalité javorovým sirupem. Dle toho, co kdo může konzumovat. Existují různé modifikace paleo diety a toto brownies chutnalo i nepaleoliťákům.

Žádné komentáře:

Okomentovat