neděle 22. září 2013

Cheescake brownies se šlehačkou a jahodami





Hned, jak jsem jej viděla u Lucie, bylo jasné, že se v naší kuchyni brzy objeví :-P Pustila jsem se do něj včera večer, aby byl připraven na nedělní oslavu babičky a dědy. Přípravu hodnotím jako velice snadnou a rychlou. U klasického cheescaku se člověk zapotí víc :-) Jak psala Lucie v závěru receptu, bylo třeba ubrat cukr ve všech vrstvách a ve šlehačce jsem jej vynechala uplně. S originálním množstvím cukru to musela být vážně sladká pecka!

Budeme potřebovat:

Spodní vrstva Brownies
200g kvalitní hořké čokolády,alespoň 70%kakaa
200g másla
150g moučkového cukru
110g hladké mouky
3 vejce

Prostřední vrstva Cheescake
400g krémového sýra (philadelphia, buko,...)
100g moučkového cukru
2 vejce

Vrchní vrstva šlehačky
375g smetany ke šlehání
150g jahod plus asi 50g na ozdobu

Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Máslo utřeme s cukrem do hladké hmoty a po jednom vmícháme vejce. Pak přidáme mouku a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Vše dobře promícháme. Pekáček o rozměrech 33x23x5 cm vyložime pečícím papírem. Používám trik Jamieho Olivera: aby se dal papír krásně tvarovat, navlhčíme jej vodou a vymačkáme. Ze začátku jsem tomu moc nevěřila, ale funguje to a dobře. Připravenou směs nalijeme do pekáčku a uhladíme. 

Sýr s cukrem zpracujeme mixérem na nízké otáčky a postupně zašleháme obě vejce. Krémovou směs přendáme na vrstvu brownies, a to nejlépe lžící. Pečeme na 160 stupňů asi 30-40 minut, až je cheescake na povrchu téměř pevný. Pekla jsem celkem 30 minut, ke konci jsem teplotu snížila na 110 stupňů, poněvadž okraje začaly trošku chytat zlatavou barvu. Musíte to prostě bedlivě sledovat :-)

Předtím než tohle veledílo zaparkujeme na celou noc v lednici, necháme jej zcela vychladnout. Druhý den si připravíme šlehačku, do které zamícháme na malé kousky pokrájené jahody, naneseme ji na povrch a dozdobíme zbytkem jahod.

Před podáváním nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě. Brownies trošku povolí a bude krásně vláčné.

Je to opravdu velmi chutný kousek, který se jistě stane stálicí Vaší kuchyně;-) 



Žádné komentáře:

Okomentovat