úterý 7. ledna 2014

Chilli con carne

A zase jeden skoro vyženěný recept. Ale originál pochází z Apetitu a je opravdu skvělý! Najdete jej zde. Naši rodinnou verzi s miniaturními úpravami uvádím též.


Budeme potřebovat:
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
1 velká barevná paprika -červená / žlutá..když mám 1,5 papriky, dám vše
1 čerstvá chilli paprička - opravdu doporučuju dát čerstvou
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce římského kmínu - koupíte např. v M&S malou skleničku cca 50,- Kč...s klasickým kmínem to nebude ono
700 g mletého hovězího masa (v Albertu prodávají vaničku po cca 350g, beru dvě, aby zbylo i něco na večeři nebo zítřejší oběd)
300ml hovězího vývaru - dávám spíše 500ml a dvě kostky bujońu, má to grády :-) Klidně nejdříve použijte 300 ml a přidejte dle konzistence
400g konzervovaných rajčat - kupte sekaná rajčata, menší kousky jsou lepší
1/2 lžíce sušené majoránky
400g sterilovaných červených fazolí
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce cukru a 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády 
Tortilly
zakysaná smetana


Papriku a cibuli si nakrájíme na zhruba centimetrové kostičky. Česnek překrojíme uprostřed a pak na 3 díly. Nakonec pokrájíme chilli papričku. Při této činnosti nasazuju vždy rukavice nebo aspoň sáček na jednu ruku. Věřte, že nechcete, aby se vám chilli dostalo na jakoukoli část těla:-)) Nakrájejte ji na tenké proužky. Vezmeme vyšší a větší pánev, na které rozehřejeme olej. Do rozpáleného oleje vsypeme cibuli a za pravidelného míchání asi 5 minut smažíme. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypeme česnek, papriku, chilli papričku, sladkou papriku a římský kmín. Teď to u vás doma začne ale opravdu báječně vonět. Za stálého míchání tuto směs smažte 5 minut, dokud se všechny vůně a chutě pěkně nepromísí. Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Míchejte a smažte asi 5 minut, doku maso není rovnoměrně opečené. Nesmažte ho příliš zprudka, aby česnek ve směsi nezhořkl.

Na řadě je omáčka. Do pánve přilijte vývar, rajčata, přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. V originálním receptu je uváděn ještě rajčatový protlak, který já nedávám. Vše důkladně promíchejte, směs přiveďte k varu a pak duste na mírném plameni pod pokličkou asi 20 minut. Směs by měla jen mírně probublávat, což na naší varné desce znamená stupeň 2-3. Občas promíchejte a zkontrolujte, jestli se směs nepřichytává. 

Přidáme fazole, které jsme předtím slili pomocí cedníku. Vše znovu přivedeme k varu a ještě 10 minut povaříme. Nakonec přidáme tajnou zbraň, a to čtverečky čokolády. Pokud by se vám směs zdála příliš tekutá, nechte ji krátce provařit. To už záleží na chuti. Přítel má radši chilli na způsob polívky a já zase spíše lehce omáčkoidní.

Po dovaření pánev na chvíli odstavte a nechte odpočinout. Podávejte s opečenými tortillami a zakysanou smetanou. Tortilly přeložím na čtvrtinky a dám zapéct do kuchyňského grilu. 

Dobrou chuť ;-)

2 komentáře:

  1. Dobrý večer,
    ty fazole mají mít 400 g samy o sobě nebo stačí vzít plechovku, co má 400 g, slít tu vodu uvnitř a nasypat do pánve zbytek?
    Děkuji moc, zítra se do toho pustím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré ráno, slít a nasypat, tak jak píšete, je to ok;-) Ať chutná:-) Hanka

    OdpovědětVymazat