středa 18. června 2014

CHINOIS - francouzský máslový koláč

A opět jeden z receptů, které byly už dlooouho na mém DO-IT listu. Nakonec na něj došla řada v jedno květnové sobotní odpoledne, kdy "normální" lidi tiše oddechují na sedačce nebo se sluní na terase. A já? Já peču! Pravda, chtěla jsem se trochu blýsknout, protože jsme byli pozvaní na takovou menší, rodinnou gril párty a taková gril párty by přece měla být zakončena něčím sladkým.

Jako obvykle samotnému procesu pečení předcházelo několikahodinové hledání toho "správného" receptu, až jsem zvolila recept od Vandy z Crusty Corner. Najdete jej zde. Jinak u Vandy najdete spoustu jiných skvělých receptů.




Na těsto budeme potřebovat:
100ml mléka
15g droždí
2 vejce
50g cukru
90g másla
400g hladké mouky - použila jsem špaldovou bio mouku
špetka soli

Na Creme Patisserie budeme potřebovat:
3 žloutky
100g cukru
50g hladké mouky
500ml mléka
vanilkový lusk

Na cukrovou glazuru budeme potřebovat:
3 lžíce rozpuštěného másla
80g cukru moučka
2 lžíce smetany


Nejdříve si připravíme kvásek. Mléko zahřejeme do vlažna. Do misky rozdrobíme kvasnice, zasypeme je lžičkou cukru a zalijeme mlékem. Používám osvědčenou metodu rozmačkání kvasnic v mléce na kašičku a funguje to! Misku přikryjeme čistou utěrkou a kvásek necháme vzejít na teplém místě. Bude to trvat cca 15 minut.

Pokud máte kuchyňského robota, máte vyhráno :-)) Do mísy vložíme prosátou mouku, cukr a špetku soli. Přidáme kvásek, rozšlehaná vajíčka a rozpuštěné ale vychladlé máslo. Zapneme robota a ten udělá špinavou práci za nás. Hotové těsto poznáme tak, že je hladké, pevné, nelepí a dělají se na něm bubliny. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na dvě hodiny vykynout na teplé místo.

Creme Patisserie: Cukr utřeme se žloutky do pěny a po částech vmícháme prosátou mouku. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrabeme z něj semínka. Ty vložíme do hrnce s mlékem a přivedeme k varu. Pomalu a za stálého míchání přilijeme vařící mléko do žloutkové směsi. Směs opět přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Poté necháme zcela vychladnout.

Z vykynutého těsta oddělíme 1/3 a z té vyválíme placku o průměru dortové formy. Zbylé těsto vyválíme na tenkou placku a potřeme krémem. Placku zavineme jako roládu a rozkrájíme na zhruba 5 cm dlouhé "válečky". Ty naskládáme na stojato do dortové formy vyložené těstem. Mezi jednotlivými kousky necháme dostatečné mezery, protože těsto nám ještě nakyne. Když vám pár válečků zbude, upečte je třeba v malých formičkách.





Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem. Do vypnuté trouby vložíme nádobu s vroucí vodou a necháme v ní koláč ještě hodinu dokynout. Troubu po celou dobu neotevíráme!

Po hodině vyjmeme koláč i nádobu a troubu zahřejeme na 180°C. Chinois pečeme zhruba 30-35 minut. Je třeba jej hlídat, protože jak už víme, každá trouba peče jinak.

Po vytažení z trouby necháme koláč zcela vychladnout a jako třešničku na dortu jej na závěr přelijeme cukrovou glazurou, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí.

Chinois mě nadchl! Je voňavý, vláčný, krémový a vypadá velmi efektně. Všem chutnal a zaprášilo se po něm do půl hodiny od prvního nakrojení, což potěší :-) Navíc si jej můžete poupravit dle své chuti a na krém přidat různé ingredience, jako kousky čokolády, maliny, pekanové ořechy, skořice,... 






Žádné komentáře:

Okomentovat