čtvrtek 21. listopadu 2013

Penne s ančovičkami, červenou cibulí a piniovými oříšky

La bella cucina italiana





Prosím pěkně, kromě makrely a lososa, které pozřu max. 1x za rok jsem schopná z ryb sníst akorát tak rybičkovou pomazánku ze sardinek v oleji. A tu teda fakt miluju. Jinak ohrnuju nos nad všema mořskýma tvorama, což můj přítel absolutně není sto pochopit, ale nic jiného mu nezbývá. Jednou mě sice viděl jíst rybí polévku, ale to bylo na  naší první společné dovolené v Chorvatsku a prostě asi jsem byla poblouzněná, jinak si to nedovedu vysvětlit a navíc tomu do dneška nikdo z mé rodiny nevěří :-) Co tím vlastně chci říct? Že ryby sice nejím, ale tyhle penne s ančovičkami patří k mým oblíbeným jídlům. A ančovička je v podstatě sardel obecná (v obchodě koupíte také jako sardelová očka), což je ryba :-/ Tak Ti nevím, Karle..

Každopádně je to skvělý recept na rychlý, chutný a lehký oběd. 

Budeme potřebovat:
těstoviny penne (dle počtu strávníků)
3 velké červené cibule
1 stroužek česneku
olivový olej
ančovičky - obvykle se prodávají v malých skleničkách a použiju tak polovinu až tři čtvrtiny
piniové oříšky - asi 40 g
hrst nastrouhaného sýru Peccorino / Parmazán
brokolice
sůl
pepř

Penne připravíme podle návodu. Cibuli rozkrojíme na půlky a pak pokrájíme na velmi tenké plátky. Česnek oloupeme a propasírujeme. Brokolici spaříme v horké osolené vodě, aby změkla a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli. Smažíme tak, aby cibule úplně zhadrovatěla. Bude v podstatě téměř připálená, rozpadavá, ale ne spálená. Raději pomalu než naprudko, ať nemusíme u krájení cibule brečet znovu. Jakmile dosáhneme požadované konzistence, je čas přidat ančovičky i s trochou oleje a česnek. Klidně je vložte doprostřed pánve a nechte pomalu rozpouštět. V menším hrnci nebo pánvi si opražte piniové oříšky a přidejte je do pánve spolu s kousky brokolice. Opepřete, ale sůl přidejte raději až nakonec. Ančovičky i sýr jsou dost slané. Teď už můžete do pánve přidat i uvařené penne. Těstoviny neslívejte, můžete je přendat z hrnce rovnou do pánve. Máme k těmto účelům takovou naběračku s dírou, kterou přebytečná voda vyteče. Myslím přebytečná jako přebytečná, nechceme, aby nám to plavalo ve vodě, ale trocha vody z těstovin je v podstatě nezbytná. Vše pak bude vláčné a ne žádná suchá brzda. Nakonec přidáme sýr, trochu si ponecháme na ozdobu, vše promícháme a můžeme podávat.


Žádné komentáře:

Okomentovat